دستورالعمل های ایمنی

پرمخاطره‌ترین خطرات برقی در خانه

خطرات برقی در منزل

برق‌گرفتگی یکی از خطرناک‌ترین حوادثی است که ممکن است رخ دهد. این پدیده می‌تواند منجر به آسیب‌های جدی به اشخاص و یا تجهیزات گردد. عدم رعایت صحیح مقررات سیم‌کشی ساختمان‌ها و یا سهل‌انگاری در استفاده از انرژی برق مهمترین دلیل این پدیده است. در پاره‌ای از اوقات نیز یک خطای برقی ممکن است منجر به وقوع آتش‌سوزی شود. خوشبختانه می‌توان با رعایت یک سری اصول ایمنی، خطرات برقی را کاست و تا حد بسیار بالایی خود و خانواده خود، اموال و تجهیزاتتان را از این پدیده مصون نگه دارید.

در این مقاله نکاتی اگرچه شاید ساده اما بسیار مهم آورده شده است. برق‌گرفتگی یکی از خطرناک‌ترین حوادثی است که ممکن است رخ دهد. این پدیده می‌تواند منجر به آسیب‌های جدی به اشخاص و یا تجهیزات گردد. عدم رعایت صحیح مقررات سیم‌کشی ساختمان‌ها و یا سهل‌انگاری در استفاده از انرژی برق مهمترین دلیل این پدیده است.شما می‌توانید با رعایت آنها، ضمن جلوگیری از وقوع حوادث و خطرات برقی در محل سکونتتان، آرامش خاطر را نیز به همراه داشته باشید.

1- سیم‌کشی ضعیف و سیم‌های معیوب

سیم­کشی با­ کیفیت خوب و متناسب با استانداردهای ایمنی بسیار مهم است. سیم‌کشی ضعیف احتمال حریق، نوسان توان، اتصال کوتاه و سایر پیامدها را افزایش می‌دهد. به همین دلیل همواره بهتر است از انجام کا‌ر‌های برقی خودداری کرده و از افراد متخصص در این زمینه استفاده نمایید.

سیم‌های برقی آسیب‌دیده، فرسوده و زخمی، احتمال بروز حوادث برقی را افزایش می‌دهد. توسط فرد ذی‌صلاح سیم‌کشی منزل خود را در فواصل زمانی منظم بررسی نمایید تا از صحت آن اطمینان حاصل شود. در صورت نیاز، سیم‌های قدیمی و معیوب تعویض و جایگزین گردد.

برخی از خطرات عبارتند از :

  • اتصالات سست و نامناسب، به عنوان مناسب در کلیدها و پریزها
  • لوازم خانگی یا سیم‌های رابط فرسوده
  • سیم‌های با عایق زخمی و یا آسیب‌دیده که می‌تواند ناشی از قرار گرفتن در زیر صندلی و میز باشد.
  • ترک عایق سیم‌ها که می‌تواند در اثر حرارت، عمر سیم، خوردگی یا ساییدگی یا خم شدن سیم باشد.
  • گرمای بیش از اندازه در سیم‌ها یا سیم‌های رابط
  • تجهیزات برقی آسیب‌دیده
  • جویده شدن سیم‌ها توسط حیوانات جونده
  • محصور کردن سیم ها در برابر نفوذ آب

پریزها در حمام‌ها، آشپزخانه‌ها و سایر نواحی باید با رعایت فواصل مجاز نسبت به آب نصب گردد. از آنجایی که آب هادی الکتریسیته است، دوری پریزها از آب احتمال برق‌گرفتگی و دیگر خطرات برقی را کاهش می‌دهد.هرگز از رادیو، سشوار، تلفن و سایر وسایل برقی از این قبیل در حمام و نزدیکی استخر و یا هر جایی دیگر که دارای کف مرطوب است استفاده نکنید.

2- دست‌های مرطوب

لوازم برقی را هرگز نباید با دست مرطوب لمس کرد، زیرا این کار احتمال برق گرفتگی را افزایش می‌دهد. با این حال بسیاری از ما تمایل به استفاده از سشوار بعد از دوش و با دست‌های مرطوب داریم. لوازم برقی را به دور از سینک، حمام، دوش و شیر آب نگه دارید.

3- ریختن آب بر روی حریق ناشی از برق

یک اشتباه رایج ریختن آب بر روی آتش‌سوزی ناشی از برق است. در صورت بروز حریق‌های برقی باید از ریختن آب بر روی آن اجتناب نمود. این کار باعث شعله‌ور‌ترشدن آتش می‌شود. جهت اطفای این دسته از حریق‌ها، باید از خاموش‌کننده‌های مخصوص در منزل استفاده نمود. در صورت عدم دسترسی به این خاموش‌کننده مناسب، برق اصلی منزل را قطع، خانه را تخلیه و با آتش‌نشانی تماس بگیرید.

4- کنجکاوی بچه‌ها

نوزدان و خردسالان تمایل زیادی به کشف جهان پیرامون خود دارند. پریزهای برق در دسترس آنها را باید ایمن نمود. بجز این می‌توان پریزهای موجود را توسط درپوش محافظ محصور کرده و یا با پریزهای مجهز به پرده محافظ تعویض نمود. پریزهای برق معمولی می‌تواند باعث خطرات برقی جدی شود.

5- سیم‌های رابط

سیم‌های رابط در صورت امکان باید به دقت تثبیت شده و از برخورد و ایجاد آسیب جلوگیری شود. از سیم‌های رابط به عنوان جایگزین دائم پریز استفاده نشود. همچنین از استفاده همزمان از آنها برای تعداد زیادی از تجهیزات اجتناب گردد.

6- چراغ‌ها

عموما فرض بر این است که چراغ‌ها نمی‌توانند باعث خطرات برقی شوند. اما زمانی که یک لامپ در نزدیکی مواد قابل اشتعال قرار دارد، حریق محتمل است. این موارد می‌تواند شامل تخت خواب، پارچه‌ها، مواد پلاستیکی یا سایر وسایل منزل باشد. چراغ ها هم مانند سایر تجهیزات برقی می‌توانند باعث برق‌گرفتگی شوند. بنابراین قبل از تعویض یک لامپ از خاموش بودن آن اطمینان حاصل کنید و هرگز یک چراغ یا کلید را با دست مرطوب لمس نکنید. همواره از لامپ‌های با توان نامی صحیح استفاده نمایید تا از ایجاد گرمایش بیش از حد جلوگیری شود.

7- پوشاندن سیم ها و کابل ها

پوشش سنگین بر روی سیم و کابلها میتواند باعث گرم شدن آنها و ایجاد حریق شود. سیم‌های رابط را از سایر تجهیزات دور نگه داشته و آنها را نپوشانید. اطمینان حاصل کنید که تجهیزاتی مانند کامپیوتر و تلوزیون فضای کافی برای تهویه داشته باشند تا از افزایش دمای بیش از حد آنها جلوگیری شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *